25.8.09

Gedonder

Column: Wat een week!

Plaats me niet in de groep van oranjesceptici, want ik denk dat Kroonprins WA echt zijn best probeert te doen. Maar enige naïviteit is deze man niet vreemd. Vorig jaar kondigde hij aan dat hij samen met zijn vrouw een vakantiehuis wilde bouwen in het tot dan toe vrijwel ongerepte natuurschiereiland Machangulo bij Mozambique. Nu trekt hij zich schielijk terug en laat het beheer van de bouw over aan een zojuist opgerichte stichting. Dus als er gedonder in de glazen komt, kan WA zijn handen in onschuld wassen.

De media berichtten dat er moeilijkheden waren met een sjoemelende projectontwikkelaar, aannemers en een architect. De secretaris van de stichting “Administratiekantoor Machangulo”, Arnold van der Smeede, laat weten: “Eventuele problemen rond het project zijn vanaf nu voor rekening van de stichting, en worden niet meer in verband gebracht met Willem-Alexander als aandeelhouder.” De RVD liet echter weten dat het oprichten van de stichting niet is gebeurd vanwege problemen met een malafide zakenman. Het is gebeurd om te voorkomen dat de prins persoonlijk betrokken raakt bij eventuele problemen.” De eindconclusie blijft dus: als er gedonder komt, kan WA zijn handen in onschuld wassen.

Het “leukste” nieuws van de week: Gedeputeerde Joop Binnekamp (VVD) van de provincie Utrecht heeft de afgelopen twee jaar meer etentjes gedeclareerd dan al zijn collega’s binnen het college samen. We spreken hier dus over een culinaire graaicultuur. Binnekamp declareerde voor bijna 8.000(!) euro aan etentjes. Het mooiste vind ik altijd de verklaring van een instantie als ze iets moeten verdedigen dat in feite onverdedigbaar is. Ook de Provincie Utrecht deed een poging: “Declaraties moeten nodig zijn voor het werk van de bestuurder en het belang van de provincie dienen. De bestuurders hoeven zich niet te houden aan een maximumbedrag voor bijvoorbeeld een etentje.”

Biertje

De horeca is het dure bier zat, zo werd de vorige week bekend. Hiermee sluiten de café- en restauranthouders zich aan bij de rest van de consumenten. Sinds de invoering van de euro al zijn de consumenten de verdubbeling van de drankprijzen zat.

Bent u ook al verliefd geworden op Caster Semenya, die ‘haar’ overwinning vierde op de 800 meter tijdens het WK atletiek? Voor de start dacht ik bij mezelf dat deze vrouw volgepompt was met hormonen. Haar overwinning was ook ongelooflijk; in de laatste 100 meter liep ze ruim twee seconden weg bij haar concurrenten. En die concurrenten behoren dus tot de absolute wereldtop! In Engeland zeggen ze: “If it’s too good to be true, it probably is.”

Wat een weeralarm was het toch weer, hè? Ik ben blij dat ik geen strandtenteigenaar was op donderdag 20 augustus. Het lijkt me behoorlijk frustrerend om een strandtent te hebben, waarbij het schitterend weer is, maar het strand bijna compleet verlaten. Dat alles dankzij het zoveelste foute weeralarm van de KNMI. Al jaren vraag ik me toch al af waarom iedereen zoveel belangstelling heeft voor de weermensen. Ze weten ontzettend goed te vertellen hoe het weer de afgelopen dag was, maar voor het weer van de komende dag evenaren hun voorspellingen de prestaties van de casinobezoekers: af en toe win je wat, maar meestal is het weer helemaal niets.

Het woord van de week: Oranjescepticus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten