6.4.09

ZCZB

Column: Wat een week!

Deze kop is een staaltje van regelrechte zelfcensuur. Als ik namelijk ACAB zou schrijven, zou ik aangeklaagd kunnen worden vanwege het beledigen van ambtenaren in functie. ‘Vroeger’ schreeuwde ik wel eens naar de barman in het café: “Acht Cola, Acht Bier”, maar de afkorting hiervoor (ACAB) wordt wettelijk verboden. De politie vat het namelijk op als een belediging, omdat het ook kan betekenen: “All Cops Are Bastards”. Ik houd het dus voortaan maar op Zeven Cola en Zeven Bier.

Goed nieuws was er voor de Nederlanders die zowel roken als drinken, en blijkbaar geen gezelligheid kunnen hebben in een café als ze één van beide niet kunnen doen. Het rokerscafé Victoria in Breda werd door de rechtbank vrijgesproken van overtreding van het rookverbod. De (rokende?) rechter oordeelde dat de huidige wettelijke regeling een ongelijke behandeling instelt voor horecaondernemers met en zonder personeel. Ook café De Kachel in Groningen kreeg goedkeuring van Minister Klink van volksgezondheid: de eigenaresse die haar bar naar het washok had geplaatst, zodat de rest van het café een rookruimte kon zijn, heeft uitstekend de regels omzeild. Het zijn waarschijnlijk de eerste stappen naar een wetgeving waarin eenmanscafé’s zonder personeel worden uitgezonderd van het rookverbod.

De G20 kwam afgelopen week bijeen en binnen een dag had men de oplossing gevonden om de wereldwijde crisis te bestrijden: Geld, geld, geld. Een groot deel van het genoemde bedrag (ruim 800 miljard euro) was echter al eerder besproken, danwel geaccordeerd door onder meer het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Maar het invoeren van een financieel waarschuwingssysteem is in ieder geval een goede eerste stap om de uit de klauwen gegroeide handel in aandelen, olie, staal en luchtbellen in te dammen. Het Tweede Kamerlid Mei-Li Vos (PvdA) had overigens wel een heel originele oplossing om de crisis te bestrijden, zo las ik vorige week: “Laten we allemaal champagne drinken”.

En als uitsmijter het volgende, want als ik dit schrijf aan het begin van mijn column, wil niemand de rest van de tekst lezen. Ik had het genot het onderstaande schrijven te mogen ontvangen. Het was een eenzinnige brief van J.M.M. de Gouw, secretaris van de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg, gericht aan de “colleges van Burgemeester en wethouders van de aangesloten gemeenten van de RDOG Hollands Midden”. Lees en huiver: “Hierbij deel ik u mede dat het, op grond van artikel 28, lid 2 van de Gemeenschappelijke Regeling ‘Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden’ tussen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Bodegraven, Boskoop, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem (voormalig Alkemade en Jacobswoude), Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Moordrecht, Nederlek, Nieuwerkerk ad IJssel, Nieuwkoop (rechtsopvolger van Liemeer, Nieuwkoop en Ter Aar), Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Ouderkerk, Reeuwijk, Rijnwoude, Schoonhoven, Teylingen, Vlist, Voorschoten, Waddinxveen, Zevenhuizen / Moerkapelle en Zoeterwoude door het Algemeen Bestuur op 25 maart jongstleden vastgestelde programmajaarverslag 2008 verkrijgbaar is via de website www.rdoghm.nl.”

Het woord van de week: Tempodrukkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten