14.4.09

Perfect?

Column: Wat een week!

De oudste vrouw ter wereld vierde maandag 6 april haar 115de verjaardag. Ze heeft deze respectabele leeftijd volgens eigen zeggen bereikt omdat ze “Nooit gedronken, nooit gerookt en nooit gekke dingen heeft gedaan”. Heb je dan wel echt geleefd, vraag ik me af?

Goed nieuws was er ook deze week: de kilometerheffing wordt uitgesteld. Volgens Minister Eurlings van Verkeer komt dit omdat de heffing zeer complex is en te veel risico’s kent. Hopelijk komt afstel van al dat uitstel, want het is natuurlijk overduidelijk dat het enige effect van die kilometerheffing is, dat we met z’n allen in de file blijven staan, maar dat we dan nog geld betalen ook.

Nog meer goed nieuws: de zogeheten ‘slimme meter’, die per seconde het stroomverbruik controleert, wordt niet wettelijk verplicht. De officiĆ«le motivatie om deze meter in te voeren is om mensen te stimuleren zuiniger om te gaan met hun elektriciteitsgebruik. Echter, de gegevens kunnen in de toekomst ook gebruikt worden om bepaalde activiteiten te waarnemen. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld het hebben van een illegale hennepplantage, maar het kan ook een stap verder gaan. Iemand die een uitkering heeft, maar toch een plasma-tv koopt (die veel energie verbruikt), kan op basis van de resultaten van deze slimme meter gekort worden op de uitkering. Tenzij deze persoon de aangeschafte tv kan verklaren. De dwangneurotische controleneigingen van de overheid zijn, in ieder geval tijdelijk, een halt toegeroepen.

En weer is een soldaat omgekomen in Uruzgan, dit keer door een raketaanval. Tot nog toe hebben 19 mensen uit ons land het leven gegeven. Onze jongens doen daar ongetwijfeld goed werk, maar wanneer draagt Nederland haar verantwoordelijkheid over aan een van de andere tweehonderd landen in de wereld?

Het besluit om 85 Joint Strike Fighters (F-35) aan te schaffen voor het lieve sommetje van minimaal 6,1 miljard euro, wordt uitgesteld. Het is voor de regering inderdaad lastig uit te leggen dat overal bezuinigd moet worden, maar dat een besluit over een project waarvan de kosten nog niet vaststaan, op korte termijn doorgedrukt moeten worden. Daar komt bij: het bedrijf Saab Gripen NG heeft een wel heel aanlokkelijk (goedkoper) alternatief: dat kan in de periode tussen nu en 2011 grondig bekeken worden. Wel is duidelijk dat hoe langer er gewacht wordt, hoe duurder de aanschaf van de gevechtsvliegtuigen zal zijn. Wat dat betreft hoorde ik de afgelopen week een mooie uitdrukking: “hier geldt de Wet van Behoud van een Stukje Ellende: welke oplossing ook gekozen wordt, het is nooit perfect.”

En tot slot: Het Nederlandse echtpaar dat in Jemen ontvoerd was, is dinsdagochtend 14 april weer vrijgelaten. Jan Hoogendoorn en Heleen Janszen hebben de twee weken durende kidnap goed doorstaan; waarschijnlijk is voor hen losgeld betaald.

Het woord van de week: Foutspreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten