27.7.11

Massamoord

Column: De waan(zin) van de week

In Noorwegen veranderde een paradijselijk eilandje in een ware hel. De 32-jarige Anders Breivik vond het noodzakelijk om zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers tussen 14 en 18 jaar te realiseren. Op die manier kon hij aandacht krijgen voor zijn wens om één groot blond Europa te realiseren. Laat deze gebeurtenis voor Nederland een waarschuwing zijn: extreme uitspraken leiden tot extreme gedachtegangen bij mensen.

Hebt u nog vijftig miljard euro in de achterzak, waarde columnlezer? Hoe ontzettend ongrijpbaar dit bedrag is, werd perfect duidelijk gemaakt door minister-president Mark Rutte. Hij ging ervan uit dat Nederland in totaal 109 miljard euro zou bijdragen voor een nieuw steunpakket aan Griekenland. Daar zou 50 miljard euro aan bankengeld (lees: extra opslagen die banken aan de inwoners zullen doorberekenen) al bij in zitten. Nu blijkt dat de Nederlandse regering 109 miljard euro aan steunhulp heeft toegezegd, plus een garantstelling van 50 miljard, mochten de banken niet bereid zijn om dat bedrag bij te dragen. Want dat is namelijk de andere kant van de medaille: volgens het Europese akkoord worden de banken niet verplicht gesteld om bij te dragen aan het Griekse steunpakket. Ironisch genoeg maakt de fout van Rutte één ding wel heel duidelijk: of het nu 159 miljard euro is dat door de regering wordt weggegeven, of door de regering samen met de banken. Uiteindelijk zijn het de 17 miljoen inwoners van Nederland die dit bedrag moeten ophoesten: 9.352,94 euro per persoon, inclusief baby’s, peuters, kleuters en 65-plussers.

Het management van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis is ‘een beetje dom’ geweest. Op het moment dat eind vorig jaar bekend werd dat er sprake was van de aanwezigheid van de Klebsiellabacterie, verzuimden de heren dit te melden aan de RIVM. Ondertussen zijn al 27 mensen overleden die met deze multiresistente bacterie besmet waren. Of die bacterie hun dood ook daadwerkelijk veroorzaakt heeft, is onduidelijk, maar wel is zeker dat Klebsiella niet heeft bijgedragen aan een voorspoedig herstel. De managementwens om de bacterie-uitbraak stil te houden om zo imagoschade te voorkomen, is uiteindelijk verworden tot een mokerslag in het gezicht van de leidinggevenden. Ten koste van de levens van veel mensen. Hoe lang mogen dit soort bestuurders blijven zitten?

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Els Alderliesten (27): Nederlands danseres
Sanne Gresnigt (27): Nederlands danseres
Lucian Freud (88): Brits kunstschilder
Cees de Wolf (65): Nederlands voetballer
Ina van Faassen (82): Nederlands actrice en cabaretière
Amy Winehouse (27): Britse zangeres
Linda Christian (87): Mexicaanse acteur, allereerste Bond-girl
Elliot Handler (95): Amerikaanse mede-oprichtster van speelgoedconcern Mattel (fabrikant van Barbiepop)
Robert Ettinger (92): Amerikaans oprichter van het Cryonics Institute

Het woord van de week: Golffraude.

19.7.11

Chip

Column: De waan(zin) van de week

In een week waarin ik mijn 15.000ste levensdag vierde, gebeurde er weer genoeg op nieuwsgebied. Zo kwam uit dat de Britse media de afgelopen jaren driftig heeft lopen inhakken op haar eigen wortels. Met het illegaal afluisteren van telefoons overschreed het media-imperium van Rupert Murdoch juridische en morele grenzen. Ongetwijfeld zal de Britse politiek hier dankbaar gebruik van maken en de invloed van de media sterk proberen in te perken. Ondertussen is het eerste dodelijke slachtoffer gevallen: Sean Hoare, voormalig entertainmentverslaggever van News of the World, die als klokkenluider fungeerde voor de afluisteraffaire.

Toeval of niet? Twee zendmasten in Hoogersmilde en Lopik stonden afgelopen weekeinde bijna tegelijkertijd in brand. Hierdoor konden grote delen van Nederland enkele dagen geen radio meer luisteren. Het kan inderdaad puur toeval zijn, een kans van 1 op de miljard. Wel tonen deze incidenten aan hoe kwetsbaar onze samenleving is wanneer communicatiemiddelen wegvallen. Ik pleit niet voor meer communicatietorens, maar het moet anno 2011 niet meer kunnen dat grote delen van Nederland verstoken blijven van informatie omdat er twee brandjes plaatsvinden.

Er gebeurt ook genoeg in de medische wereld, bijvoorbeeld waar het gaat om het aanpakken van RA (Reumatoide Artritis). Met het installeren van een chip in de nek, kunnen elektrische signalen worden afgegeven die dwars door de hoofdzenuw in de hals (nervus vagus) stromen. Hierdoor worden de ontstekingen in het lichaam, die reuma veroorzaken, naar alle verwachting drastisch afgeremd. Het is natuurlijk nog maar een kwestie van tijd tot deze chips ook worden ingezet om andere medische aandoeningen te bestrijden, zoals toevallen, epilepsie of lichaamsuitvallen.

De bankenstresstest die door de internationale politiek was ingesteld om de onrust op de financiele markten weg te nemen, heeft averechts gewerkt. Ook deze test zou niet streng genoeg zijn geweest; zo is er geen rekening gehouden met het zogeheten domino-effect of de situatie dat een land failliet gaat. Toch is zo’n stresstest slechts een randverschijnsel van het daadwerkelijke probleem. Een financiele crisis kan niet opgelost worden door het verstrekken van nieuwe leningen. De eurozone dient heringericht te worden, waarbij de economisch gezonde landen (Nederland, Duitsland en enkele van de Scandinavische landen) onderdeel uitmaken van de Eurozone 1. De internationale waarde van de euro dient gebaseerd te zijn op basis van deze economische entiteiten. De overige huidige eurolanden blijft toegestaan om de euro als betaaleenheid te gebruiken, maar daar blijft het dan ook bij. Pas als deze landen weer economisch sterk en stabiel genoeg zijn, zouden ze weer mogen toetreden tot de Eurozone 1. Pijnlijk voor politici? Ja. Internationaal gezichtsverlies? Zeker. Een definitieve oplossing voor de huidige economische janboel? Absoluut.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Heinz Reincke (86): Duits acteur
Leo Kirch (84): Duits mediamagnaat
Joop Pruijn (78): Nederlands architect
Ton van de Weerd (71): Nederlands voetballer
Milo Anstadt (91): Nederlands journalist, schrijver en programmamaker
John Kraaijkamp sr. (86): Nederlands acteur en komiek

Het woord van de week: Fietshechtingen.

13.7.11

Medicijnen

Column: De waan(zin) van de week

De Veenendaalse broers Brent (15) en Esra (12) Verbeek zijn ten dode opgeschreven. Zij lijden aan de zeldzame ziekte van Duchenne. Hun ouders hadden de beide jongens opgegeven om deel te nemen aan een proef met het experimentele medicijn Ataluren en dit medicijn werkte wonderbaarlijk goed. Ze knapten zienderogen op en de achteruitgang van hun lichaam werd vertraagd.

De ziekte van Duchenne is een aangeboren en erfelijke vorm van spierdystrofie en komt voornamelijk bij jongens/mannen voor, maar kan in zeldzame gevallen ook voorkomen bij meisjes/vrouwen. De ziekte verloopt progressief en tast steeds meer spierweefsel aan zodat op de leeftijd van 12 à 13 jaar een rolstoel onvermijdelijk is. Op 25-jarige leeftijd is de ziekte zo ver gevorderd dat patiënten permanent van een ademhalingsmachine afhankelijk zijn. De aftakeling gaat echter door en uiteindelijk op 35- tot 40-jarige leeftijd sterven de meeste mannen die aan de ziekte lijden.

Het is dan ook logisch dat ieder medicijn, hoe experimenteel dan ook, dat de levensvreugde van de kinderen kan verhogen, door de ouders van harte verwelkomd worden. In Israël, België en Frankrijk zijn vergelijkbare succesvolle testen geweest met het medicijn Ataluren, maar de fabrikant wil dit medicijn na het aflopen van de proef niet meer verstrekken. De ouders hebben geprobeerd om de medicijnen via de rechter alsnog te verkrijgen, maar ze zijn in het ongelijk gesteld. De rechtbank heeft bepaald dat het medicijn pas weer gegeven mag worden als alle testen achter de rug zijn. In die tijd zouden de risico’s te groot zijn.

Geachte rechter. Hoezo zijn de risico’s te groot? Welk risico kan te groot zijn in de wetenschap dat de kinderen dagelijks fysiek achteruit gaan, een zekere en pijnlijke dood tegemoet. Natuurlijk wil het farmaceutische bedrijf zich vrijwaren van claims, mocht het mis gaan, maar daar is via juridische garantstelling wel een oplossing voor te vinden.

Het farmaceutisch bedrijf Genzyme levert dit medicijn niet meer sinds vorig jaar, maar volgens vader Ronald is het middel nog in ontwikkeling door het bedrijf PTC Therapeutics. Kom op mensen; lever die medicijnen! Twee jongens en hun ouders zullen er hun hele leven dankbaar voor zijn.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Josef Suk (81): Tsjechisch violist
Tjibbe Duursma (64): Nederlands voetbalfunctionaris
Joop Bergsma (83): Nederlands dominee en theoloog
Betty Ford (93): Amerikaans First Lady en oprichter van de Betty Ford Clinic
Berry Schepers (24): Nederlands voetballer
Hendrik van der Steenhoven (52): Nederlands ondernemer en tv-personage
Rosa Dewitte-Loones (89): Eerste vrouwelijke burgemeester in België
Cees Waal (67): Nederlands politicus en burgemeester
Tom Gehrels (86): Amerikaans-Nederlands astronoom
Ahmad Wali Karzai (50): Afghaans politicus, broer van president Hamid Karzai

Het woord van de week: Scharrelnertsen.

5.7.11

14.572.096

Dat is het bedrag waarover de politie had kunnen beschikken als alle voetbalclubs 44 euro hadden betaald voor het inzetten van de dienders tijdens zogeheten risicowedstrijden. Dit is ruim 2/3de van het totale bedrag dat opgaat aan de politiebegeleiding van evenementen, althans volgens een schatting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook op een ander vlak kwam de politie deze week in het nieuws. Na een overval op een Amsterdamse vestiging van Brink’s waardetransport, zette de politie de achtervolging in. Op de A2 werden snelheden tot 240 kilometer per uur gehaald, waarna een van de vluchtauto’s bij Waardenburg tegen de vangrail botste en in brand vloog. Een attente weggebruiker wilde helpen, maar diende zijn busje onder bedreiging van automatische vuurwapens af te staan. In de tussentijd bleven de agenten van het korps Amsterdam-Amstelland uit de buurt en ondernamen geen actie om de criminelen in de kraag te vatten.

Nadat dienders van het korps Brabant Noord de achtervolging overnamen, werd het helemaal een drama. Zij lieten de overvallers op de Noord Brabantlaan in Eindhoven gaan, uit angst dat er op hun geschoten zou worden. Met alle respect, maar wat zijn dat voor slapjanussen?! Je wordt toch geen agent om alleen maar boetes uit te delen of met een infraroodcamera snelheidsovertreders te betrappen? Als diener van de wet dien je juist de zware criminaliteit aan te pakken, maar blijkbaar hoeft dat niet in Nederland. Zodra je automatische vuurwapens in je bezit hebt, kun je blijkbaar doen en laten wat je wilt.

De overdrachtsbelasting gaat dit jaar – tijdelijk – omlaag naar 2%. Een prima eerste stap, maar die verhuisboete zou natuurlijk helemaal afgeschaft moeten worden. Tegelijk met de lijkentaks; die idiote belastingmaatregel dat na iemands overlijden de belastingdienst langs komt om tientallen procenten van de nalatenschap in te pikken. Over die nalatenschap is overigens tijdens het leven van de betreffende persoon ook al decennialang belasting betaald.

Over gerechtigheid gesproken: het gerechtshof heeft bepaald dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslims die bij de slachting in Srebrenica van 1995 zijn vermoord. Het is een grote overwinning voor de nabestaanden die deze rechtszaak hadden aangespannen en de enige juiste uitspraak. Dutchbat-militairen hadden deze mannen van de beschermde compound gestuurd, recht in de handen van hun Servische moordenaars. Het hof heeft bepaald dat hiermee Nederland zich heeft bemoeid met de evacuaties van de vluchtelingen, terwijl de verantwoordelijken hadden kunnen weten wat er zou gebeuren.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Wim Greenen (56): Nederlands bierbrouwer
Marcel Hastir (105): Belgisch kunstschilder en theosoof
Francis King (88): Brits schrijver
Otto von Habsburg (98): Oostenrijks troonpretendent en Duits politicus
Willie Fernie (82): Schots voetballer

Het (Engelse) woord van de week: Meatarians (Vleestariërs; mensen die geen fruit of groente eten).