13.8.12

E.T.

Hang de vlaggen half stok en trek de zwarte kleren aan. Carlo Rambaldi is dood. ‘Wie?’, zult u waarschijnlijk zeggen. Gaat u schamen! Deze Italiaan heeft persoonlijk gezorgd voor mijn (en wellicht uw) meest indrukwekkende filmervaring. Door zijn creatie van het buitenaards wezentje E.T. stroomden de waterlanders toen ik de film op 12-jarige leeftijd zag. Het moment dat E.T. dood ging ontroerde me diep.

In 2007 was Carlo Rambaldi, die op 86-jarige leeftijd is overleden, nog bij het Space Expo in Noordwijk. Daar stond ook de wereldberoemde E.T-pop en mijn kinderen maakten voor het eerste kennis met dit creatuurtje. Rambaldi, die onder meer in 1983 een Oscar won voor ‘Beste visuele effecten’, sprak nauwelijks Engels, maar hij was een vriendelijk en innemend man.

Rambaldi werd in zijn jonge jaren geïnspireerd door de kunstenaar Pablo Picasso. Hij liet tijdens zijn bezoek aan Nederland weten dat hij E.T. niet beschouwd als zijn creatieve hoogtepunt. Hij beoordeelde zijn bijdrage aan de film ‘King Kong’ uit 1976 als zijn grootste meesterwerk. ‘Dat was mijn eerste film in Amerika en ik won gelijk een Oscar’, zo vertelde hij me.

Een pop komt natuurlijk pas tot leven door de gebaren, tekst en animatiebeelden die voor een film bedacht worden. Zonder die perfecte combinatie zou Rambaldi’s E.T. nooit meer geworden zijn dan een aardige curiositeit. De regisseur Steven Spielberg verdient hier dan ook alle lof voor. Het was echter Rambaldi die de eerste bedenker was; hij schaart zich hiermee onder de grootsten der aarde van de Special effects makers.

Natuurlijk heeft Rambaldi nog veel meer gedaan. Zo creëerde hij onder meer de reuzengorilla King Kong en werkte hij mee aan films als ‘Alien’, ‘Dune’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’. Die films zullen echter allemaal verdwijnen onder het stof van de filmgeschiedenis. In tegenstelling tot het vriendelijke buitenaards wezentje, dat met zijn vinger wonden kon helen en Engels leerde dankzij Sesamstraat. De zin ‘E.T. Phone home’ is nog altijd heel bekend onder verschillende generaties van mensen. Carlo Rambaldi has gone home. Dank je wel voor het feit dat jij jouw creativiteit aan de wereld hebt geschonken!