24.8.10

Contanten

Column: De waan(zin) van de week

De afgelopen week stonden de media vol met berichten over pecunia (het slijk der aarde, pegels, pingping, contanten), inderdaad: geld. Het al lang uitgerangeerde kabinet Balkenende IV besluit om nog eens 3,2 miljard aan extra bezuinigingen door te voeren. Dat zijn dus bezuinigingen volgens de ideeen van een links kabinet. Het zou verboden moeten worden; het huidige demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie zouden alleen nog opdrachten van de nieuwe regering in wording (VVD, CDA met gedoogsteun van PVV) moeten uitvoeren. Het was bijzonder om te lezen dat een groot deel van de 3,2 miljard extra aan bezuinigingen veroorzaakt is omdat de ambtenaren weigeren om bij zichzelf loonmatiging op te leggen. Dus omdat de mensen die hun salaris verdienen uit de zakken van de Nederlandse werknemers weigeren om met minder meer genoegen te nemen, moeten de werknemers nog meer inleveren.

De boom van Anne Frank is niet meer. Nadat in 2007 maar liefst 70.000 euro is uitgegeven (en vervolgens jaarlijks 10.000 euro voor onderhoudskosten) om de boom via een stalen constructie te ondersteunen, is de oude en volkomen verrotte kastanjeboom op maandag 23 augustus omgevallen. Het zou aardig zijn als een nazaat van de boom weer op de oude plek teruggeplaatst wordt. En als dat niet mogelijk is, doneer ik met liefde een kastanjeboom van zes jaar oud die bij mij in de tuin staat.

De supermarkten willen dat consumenten niet meer met contant geld mogen betalen. Het toegenomen aantal overvallen op deze winkels wordt als excuustruus gebruikt. Na het verdwijnen van schelpen, zout en goud als betaalmiddel, dreigen nu ook de briefjes en munten het onderspit te delven. Het geld is dood! Leve de creditcard!

Duperen

Leve de creditcard? Misschien. Maar niet leve de ov-chipkaart. Maandelijks worden honderdduizenden reizigers gedupeerd met een boete omdat zij vergeten zijn uit te checken nadat ze een reis met de trein, tram, metro of bus hebben gemaakt. Zo ben ik al twee keer met de auto naar het treinstation gereden om de ov-chipkaart die mijn vrouw was vergeten af te scannen, alsnog voor het scanapparaat te houden. Vervoerbedrijven claimen dat zij geen winst maken door de extra inkomsten. Zij wijzen erop dat er ook kosten gemaakt worden voor reizigers die om restitutie van de bedragen vragen. Dat is natuurlijk klinkklare onzin: als die vervoersbedrijven die restitutiebedragen niet automatisch zouden afschrijven, zou er ook niet om teruggave van (een klein deel) van de bedragen gevraagd worden. Feit is dat de openbaar vervoerbedrijven hier vele, vele miljoenen per jaar op verdienen. Legale diefstal; dat is het!

Nog een paar korte nieuwsmomentjes: RTL-correspondent in Israel Conny Mus is vorige week overleden. De volgende dag begonnen vredesbesprekingen tussen de Israeli’s en de Palestijnen. De milieuclubs die waarschuwen voor klimaatverandering kunnen binnenkort hun subsidiebedragen op hun buik schrijven. Er komt een regering die beseft dat klimaatverandering op onze planeet al millennia plaats vindt. Handsfree bellen wordt eindelijk als gevaarlijk beschouwd. Terecht, want niemand kan én goed rijden én haar of zijn aandacht bij een gesprek houden.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Alejancro Maclean (41): Spaans piloot
Carlos Hugo van Bourbon-Parma (80): Voormalig troonpretendent van Spanje
Bill Millin (88): Schots doedelzakspeler “Piper Bill”
Edwin Morgan (90): Schots dichter
Jan de Groot (58): Nederlands burgemeester
Conny Mus (59): Nederlands journalist
Charles Haddon (22): Brits zanger
Christoph Schlingensief (49): Duits regisseur
Chloé Graftiaux (23): Belgisch (muur)klimster
Stjepan Bobek (86): Joegoslavisch voetballer en voetbalcoach

Het woord van de week: Chipknipwinst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten