10.5.10

Paniek

Column: De waan(zin) van de week

Een zekere ironie had het wel: dezelfde mensen die op dinsdag 4 mei om 20:01 de doden herdachten die gevochten hadden voor onze vrijheid, vertrapten een moment later kleine kinderen om een veilig heenkomen te zoeken. En waarom? Een schreeuwende man, een vallend hek en iemand die, zo wordt beweerd, “bom” riep. De Hoofdcommissaris van politie Welten liet in een persgesprek weten dat het van moed getuigde dat agenten een alleen gelaten koffer uit zichzelf meenamen. Een journaliste van de NOS vroeg of het niet tijd wordt voor scanpoortjes: “Kunnen mensen zomaar een koffer meenemen naar de dodenherdenking?” Kom op, mensen! Waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Natuurlijk moet het mogelijk zijn om een koffer, rugzak of babywagen mee te nemen naar een herdenking, of een andere openbare gelegenheid. We moeten onszelf niet de angst aanpraten, want dat zal de voornaamste oorzaak zijn waardoor onze vrijheden worden belemmerd. En dat is nou precies wat de terroristen willen: totalitaire staten in alle landen. En als dat gebeurt, zijn de mensen die we op 4 mei herdenken, voor niets gestorven.

Het demissionaire kabinet heeft ingestemd om 26 miljard euro (!) te reserveren voor de bescherming van de euro. Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager acht dit noodzakelijk “om een sterk signaal aan de markt af te geven”. Nederland en de andere landen moeten een bedrag tot 750 miljard investeren als verdedigingsmechanisme tegen speculanten. Als de “leiders” van Europa twee weken geleden sterk in hun schoenen hadden gestaan en gezegd: :”Griekenland, meld je aan bij de IMF en zorg dat je de eigen sores opruimt”, had dit de Europeanen miljarden euro’s aan sores bespaard. Goed, het gaat om “leningen” en de heer De Jager benadrukt dat het om garanties gaat en dat het Nederland “als het goed is” geen geld kost. Ja, net zoals die miljarden die we aan IJsland hebben voorgeschoten. Die terugbetaling schiet ook lekker op.

Essentieel is nu dat het huidige speculatiesysteem radicaal op de schop moet. In 2008 raakten we – mede – door datzelfde speculatiesysteem in een wereldwijde crisis. Al eerder heb ik via deze blog gepleit voor het tegengaan van de speculatie op de olieprijzen. Het is toch absurd dat wij met z’n allen iedere dag veel te veel voor benzine, olie, gas en huishoudelijke producten betalen, alleen omdat er handelaren zijn die speculeren over een toekomstig tekort danwel overschot van de olie? Het verbieden van speculatie en het aanhouden van een vaste – lage(!) – olieprijs zorgt voor een uitermate sterke incentive voor de internationale economie. Dat werkt gegarandeerd, dus pak dan tegelijk de speculatie tegen de verschillende munten aan. Dit kan gebeuren door het invoeren van ultrahoge speculatiebelastingen voor ondernemingen. Deze speculatiebelastingen dienen wereldwijd en tegelijkertijd worden ingevoerd, zodat geen enkele onderneming zich hieraan onttrekken kan.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Giulietta Simionato (99): Italiaans mezzosopraan
Bert Bijnens (89): Belgisch beeldend kunstenaar en volkskundige
Guillermo Meza (21): Mexicaans voetballer
Andor Lilienthal (99): Hongaars schaakgrootmeester
Frits Grapperhaus (82): Nederlands oud-staatssecretaris van Financien

Het woord van de week: Paniekzaaierij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten